2011. március 24., csütörtök

Miért nem tanítják ma sehol udvariasságra az embereket? Mi az Udvariasság? Miért legyünk udvariasak?

Udvariasságot ma nem nagyon tanítja senki.  Szeretném ezt a Blogteret ennek a hiánynak betöltésére fordítani. Légy hát udvarias:) Miért? Mert jó érzést ad, pl. Magamnak is, ha én vagyok az aki udvariaskodom, és annak meg akivel megcselekszem, megszépítem a világát.

Az udvariasság, mint cselekedet, együttérzésünkből származó erény, és kifejezi az emberek személyének és érzéseinek tiszteletben tartását. Nagyrabecsülést is jelezhet.
Úgy lehet, hogy legmagasabb rendű formájában megközelíti a szeretetet.
Az udvariasság a másokkal szembeni figyelmességünk kifejeződése lehet akár, tiszteletből.
Az udvariasság, finoman kimunkált szertartások, etikettben jól megfigyelhető. Legfőbb és legszebb jellemzője a kecsesség.


Az udvarias bánásmód kijár mindenkinek. Nem számít barát vagy ellenség, akivel udvariaskodunk, így aztán képmutatásnak is gondolhatnánk, valójában csak a lelki fegyelem megnyilvánulása, s mint ilyen, magasabb rendű viselkedésforma.

Az Udvariassággal rokon és párosuló erénynövelő az Igazmondás, Őszinteség is. 

Életünk útján az igazság követése lehet talán az egyetlen bátor, és becsületes cselekedet. E nélkül az erény nélkül az udvariasság csak színjáték.

Becsület az udvarias ember legfontosabb erénye, mely a személyes méltóságot és önértékelést is magában foglalja. A Hűséget és az Önuralom szót tenném még hozzá, melyek jelentős hatással bírnak még az emberiségre. 

4 megjegyzés:

  1. Várom a bejegyzéseket, hozzászólásokat, tapasztalatokat!
    Kérlek, legyél beszélgetőtársaiddal szemben udvarias, és fogalmazz úgy, ahogy az illendőség megkívánja!

    VálaszTörlés
  2. Üdvözöllek szeretettel!
    Kezdjük az elején,szerintem az udvariasság legelőször a családban kell,hogy kialakuljon.egy kisgyermek csak a szüleitől tanulhatja meg az alapvető viselkedési formákat.Legyen egy szülő tudatos,és próbálja a legalapvetőbb dolgokat kis korban megtanítani.Egy gyerek tanuljon meg köszönni.Sajnos ma már ritka dolog az is,hogy ismerősnek köszönjenek,nemhogy idegennek.Pedig régebben a gyerekek még vidéken annak is köszöntek,akiket nem is ismertek,de elmentek mellettük és az illendőség azt kívánta.Úgy hogy én itt kezdeném.Majd folytatjuk,legalábbis remélem.addig is üdvözlet:)))

    VálaszTörlés
  3. Apró megnyilvánulásokban mindennap tehetünk azért, hogy megmaradjunk az udvariasság színterén. Ahogy Éva írod, hogy apró, kisgyerekkorban tanítsa meg a szülő a gyermeket, hogyan viselkedjen.... ez teljesen igaz. És az is, hogy később meg már egymást tanítják a kamaszok. És amit a szülő akkor megtanított nekik, máris feledésbe merült, mert egymás szemében mást alakítanak. És cseppet sem az udvarias szerepet játsszák, hanem a vad, és kitörni vágyás szerepét. Akkor néznek fel egymásra, ha minél sokkolóbb jelenetet tud a másik alakítani.

    VálaszTörlés
  4. Mindennap találkozni jelekkel, melyek arra utalnak, hogy begubózkodva léteznek ma emberek. Nem figyelnek a "világra" a jelekre, melyek az ÉLET értékessé élését mutatják. Mag az élet az, ami minket körülvesz, és a világ. És MI VAGYUNK az a világ. A mi megélésünk a legfontosabb és ezért a leghasznosabb jelen pillanatunkban. És, hogy hogyan élem meg a jelent?
    Nos, ez a rezdülésekben lemérhető.

    Élet az, amikor nem vesszük észre a környezetünkben a rászorultságot? Segítségre bármelyikünk rászorul, és hasznos, ha odafigyelünk EGYMÁS-ra. Ettől gömbölyübbnek érezhető a világ. Áldás.

    VálaszTörlés